Svampedyrkning på Brugt Kaffegrums

Svampedyrkning på Brugt Kaffegrums

Laver du kaffe derhjemme og har meget kaffegrums til overs? Brug kaffegrumset til at dyrke svampe i!

Hvorfor Kaffegrums?

Mange af os drikker kaffe til dagligt, hvilket betyder at vi som oftest smider kaffegrums ud, der indeholder masser af organisk materiale. Når kaffegrums ender på lossepladsen, nedbrydes det og udleder metangas, som bidrager til drivhuseffekten. Den gode nyhed er, at det organiske materiale i kaffegrums kan bruges som substrat til at dyrke svampe. Når kaffen brygges, udsættes kaffegrumsen for varmt vand, hvilket fungerer som en pasteurisering. Det betyder at man kan dyrke svampe direkte i kaffegrumsen.

Hvilke Typer Af Kaffegrums Kan Bruges?

  • Fra en kaffemaskine.
  • Fra en Moka-kande.
  • Fra en kaffemaskine med papirfilter.
  • Fra en stempelkande.

Hvad Er Vigtigt At Vide?

Hvis du vil dyrke svampe på kaffegrums, anbefales det at bruge mindre poser eller beholdere til at pakke substratet i. Kaffegrums er et fint materiale, hvilket gør det svært for luften at passere igennem, og myceliet kan blive “kvalt”. En 0,5-1 liters beholder eller pose er derfor passende.

Her finder du en af de nemmeste metoder til at dyrke svampe derhjemme.

INSTRUKTIONER - Svampedyrkning på Brugt Kaffegrums

Hvad Du Skal Bruge:

  • 50 g østershatte-mycelium.
  • Op til 100 g frisk kaffegrums (24 timer gammel eller op til 1 uge, hvis den opbevares i køleskab).
  • En stykke åndbart tape.
  • En 0,5 L beholder med låg.
  • En ske.
  • Kogende vand.
  • Saks/kniv til at lave huller og skære materialer.
  • Rengøringsmidler - desinfektionsmiddel, en ren klud/papirhåndklæde.
  • En sprayflaske til forstøvning af svampene.

Før du starter, skal du huske at rense dit arbejdsområde, vaske hænderne og desinficere dem med etanol.

Trin 1 - Forberedelse af Substrat og Inokulering

Vælg en plastbeholder på ca. 0,5 L med låg, for eksempel en tom yoghurt bøtte. Lav et hul på ca. 1-2 cm i diameter i låget og dæk hullet med åndbart tape.

Kog vand og skyl beholderen med det (husk også låget). Hæld vandet ud, og desinficer om muligt beholderens inderside med en ethanolopløsning. Så er beholderen klar!

Tilsæt kaffegrumsen (op til 100 g) og myceliet (ca. 50 g) i beholderen. Hvis myceliet er klumpet, så prøv at skille det ad så meget som muligt. Bland det hele godt og luk beholderen.

Trin 2 - Inkubation og "Fodring"

Lad beholderen stå på et varmt (18-23°C) og mørkt sted i nogle dage, for eksempel i et køkkenskab. Efter nogle dage skal du tjekke beholderen – myceliet burde have koloniseret al kaffegrumsen. Hvis det er tilfældet, drys lidt frisk kaffegrums ovenpå (et par spiseskefulde eller op til 100 g) og dæk myceliet helt. Sæt låg på og stil tilbage i mørket. Gentag denne proces, indtil beholderen er fyldt med kaffegrums, og alt er fuldt koloniseret af myceliet.

Trin 3 - Dannelse af Frugtlegemer og Høst

Når beholderen er fyldt, og myceliet har dækket hele substratet, er det tid til at flytte beholderen ud i lyset, hvilket vil stimulere dannelsen af frugtlegemer. Vælg et sted uden direkte sollys (på en varm, solrig dag er det bedst at undgå vindueskarmen) og et sted, der ikke er for tørt. Svampene vil begynde at presse sig gennem filteret og vokse ud.

Efter et stykke tid bør små svampe begynde at gro fra beholderen. Når de vokser, er det vigtigt at spraye svampene med vand 2-3 gange om dagen.

Når svampene er fuldt udviklede, er det tid til at høste dem. Pluk frugtlegemerne, inden de begynder at frigive deres sporer – når randen af hattene er let nedadbøjet, men ikke helt åbnet. Tag fat i svampene og drej dem forsigtigt for at løsne dem.

Trin 4 - Forberedelse til 2. Høst

Du kan dyrke flere svampe fra det samme substrat. Hvordan gør du det?

I hullet, hvor du høstede svampene, fjern eventuelle rester af frugtlegemer og dæk det med nyt filter tape. Lad substratet hvile et par dage. Forbered derefter ca. 50 ml vand og hæld det i beholderen. Vandet hjælper substratet med at komme sig lidt, og efter nogle uger burde nye svampe begynde at vokse.

Hvis du vil starte forfra, skal du fjerne 80% af indholdet og gentage fodringsprocessen.

Har du spørgsmål? Skriv til os på info@mushimushi.dk

God fornøjelse med svampedyrkningen! 🍄

P.S. Mangler du mycelium? Du kan finde det her.

 

Tilbage til blog