Du har sikkert en papkasse liggende et sted, som du ikke længere har brug for. Men før du smider den ud, hvorfor så ikke bruge den til at dyrke østershatte?
Hvis vi skulle vælge en svamp, der er lettest at dyrke, ville det uden tvivl være østershatten. Østershatte er saprotrofe, hvilket betyder, at de får deres næring ved at nedbryde dødt organisk materiale. Derfor kan man dyrke dem på forskellige materialer såsom halm, savsmuld, kaffegrums, toiletpapir eller pap. Da mange har pap til overs derhjemme, vil jeg her forklare, hvordan du kan forberede det og inokulere det med mycelium, så smukke østershatte kan spire på din vindueskarm!
INSTRUKTION - dyrkning af svampe på pap
Det Du Skal Bruge:
- Pap uden maling eller tryk.
- Østershat-mycelium (10 % af pappets vægt).
- En plastikbeholder/spand med låg eller en kraftig plastikpose.
- En stor gryde med låg.
- En kniv eller en saks.
- Hvis du bruger en pose: En elastik eller rem til at lukke posen.
- Hvis du bruger en beholder: En åndbar tape.
- En sprayflaske til vanding.
Hvis du har alt klar, kan vi begynde.
Før du går i gang, skal du sørge for, at dit arbejdsområde og dine hænder er grundigt vasket og desinficeret. Husk at spritte hænderne af gennem hele processen.
Forberedelse af Substratet
Riv papstykket i små stykker. Læg papstykkerne i en stor gryde, hæld kogende vand over, dæk med låg, og lad det stå i et par timer, indtil det køler af. Derefter drænes vandet fra papstykkerne, og til sidst vrider du det overskydende vand ud med rene hænder.
Inokulering
Målet med inokuleringen er at blande mycelium med substratet.
Nu er det tid til at inokulere papstykket med mycelium. For at vide, hvor meget mycelium du skal bruge, skal du veje det forberedte pap og beregne 10 % af vægten.
Da det kan være lidt svært at blande pap med mycelium, lægger vi det i lag. Læg det drænede pap i en ren beholder, tilsæt mycelium, og bland det grundigt.
Hvor meget mycelium skal du tilsætte? Vej det fugtige, drænede pap, og beregn 10 % af vægten for at finde ud af, hvor meget mycelium du skal bruge.
Forbered Beholderen: Find en beholder, der passer præcis til mængden af substrat - ikke for stor og ikke for lille. Du kan også bruge en simpel men kraftig plastikpose. For at forberede beholderen skal du lave et par små huller i den med en kniv og dække dem med åndbar tape. Skyl beholderen med kogende vand, og desinficer den eventuelt med ethanol.
Pak Substratet: Pak substratet ned i den forberedte beholder og dæk det til. Hvis du har valgt en pose, bind den tæt uden at efterlade luftlommer, og lav et par huller på siderne med en kniv eller saks, så myceliet kan ånde.
Inkubation: Stil substratet i et mørkt skab i et par uger, så myceliet kan kolonisere substratet og gøre papstykket hvidt.
Dannelse af frugtlegemer: Når substratet er fuldt koloniseret, skal du tage beholderen frem i lyset og vente på, at svampene begynder at vokse! Hvis du har brugt en pose, skal du huske at klippe et X-formet hul og sprøjte med vand. Efterhånden som svampene vokser, skal du fortsætte med at fugte dem jævnligt.
Hvis du har spørgsmål om svampedyrkning, er du velkommen til at skrive til os på info@mushimushi.dk.
Ved du ikke, hvor du kan købe mycelium?
Du kan finde det her.